De officiële doodsoorzaak van Elvis Presley, die op 16 augustus 1977 dood op zijn toilet werd aangetroffen, is een hartfalen. Maar de dokter die hem indertijd poogde te reanimeren stelt dat Elvis een operatie weigerde die hem had kunnen redden. De King leed aan een extreme vorm van constipatie te wijten aan een erfelijke darmverlamming.

Dokter George 'Nick' Nichopoulos, die bij de King was toen hij stierf en hem nog probeerde te reanimeren, meent dat Elvis met die weigering zijn doodsvonnis tekende.

Schokkend

Nichopoulos maakte de laatste twaalf jaar van Elvis' leven deel uit van diens entourage en heeft zijn ervaringen neergeschreven in een boek. Hij pakt daarin uit met schokkend nieuws.

"Toen hij gestorven was, waren we niet zeker van de doodsoorzaak. Ik ben blijven zoeken naar informatie om te achterhalen wat er mis was gelopen. Nieuw onderzoek legt de puzzelstukjes samen", zo schrijft hij.

Stoelgang van vijf maanden oud
"We wisten niet hoe erg het gesteld was met zijn constipatie tot na de autopsie".

"We vonden in zijn darmen stoelgang die daar al vier tot vijf maanden zat. Hij schaamde zich over zijn aandoening en had al eens een ongelukje op het podium. Dan moest hij zich omkleden tijdens zijn optreden".

Erfelijke darmverlamming

Volgens Nichopoulos leed Elvis aan darmverlamming, een erfelijke aandoening. Zijn dikke darm had een diameter van vijftien tot achttien centimeter, normaal is dat zes tot negen centimeter.

"Hadden ze hem toen geopereerd, zou hij wellicht nog leven", besluit Nichopoulos in zijn boek 'The King and Doctor Nick'. Volgens de arts was constipatie nauwelijks bespreekbaar in de jaren '60 en '70 en is de behandeling intussen sterk geëvolueerd.

De dokter gelooft ook dat het overgewicht van Elvis niet te wijten was aan vettig of te veel eten, maar eveneens het gevolg was van zijn extreme vorm van constipatie. (bang/lb)